Simplified guide of MCQs for Exams, Interviews

Topic: Social Studies

1 .  What age was prescribed for President in 1956 constitution?

  • A. 40 years
  • B. 45 years
  • C. 50 years
  • D. 55 years

Correct Answer:

40 years


2 .  What was the official language declared in 1956 constitution?

  • A. Urdu
  • B. Bengali
  • C. Hindi
  • D. Urdu & Bengali

Correct Answer:

Urdu & Bengali


3 .  Who abrogated 1956 constitution?

  • A. Ayub Khan
  • B. Tikka Khan
  • C. Iskander Mirza
  • D. Yahya Khan

Correct Answer:

Iskander Mirza


4 .  When the first constitution was abrogated and Martial Law was proclaimed?

  • A. May 1958
  • B. June 1958
  • C. October 1958
  • D. December 1958

Correct Answer:

October 1958


5 .  When Ayub Khan enforced new constitution in Pakistan?

  • A. 9th January 1962
  • B. 6th February 1962
  • C. 13th March 1962
  • D. 8th June 1962

Correct Answer:

8th June 1962


6 .  Which kind of system of Government was introduced by the 1962 constitution?

  • A. Autonomous
  • B. Presidential
  • C. Bicameral
  • D. Confederate

Correct Answer:

Presidential


7 .  Who abrogated 1962 constitution and became CMLA?

  • A. Gen. Tikka Khan
  • B. Gen. Ahsan Khan
  • C. Gen. Mansoor Khan
  • D. Gen Yahya Khan

Correct Answer:

Gen Yahya Khan


8 .  When Mr. Z.A. Bhutto launched a new constitution in the country?

  • A. 11th August 1973
  • B. 14th August 1973
  • C. 17th August 1973
  • D. 21st August 1973

Correct Answer:

14th August 1973


9 .  Which kind of system of Government was introduced in 1973 constitution?

  • A. Parliamentary
  • B. Presidential
  • C. Basic Democracy
  • D. Autonomous

Correct Answer:

Parliamentary


10 .  who elects the President according to 1973 constitution?

  • A. National Assembly
  • B. Senate
  • C. National Assembly & Senate
  • D. None of these

Correct Answer:

National Assembly & Senate